Portræt af Kristian Bang Foss


Kristian Bang Foss er født i 1977 og vokset op i København. Efter gymnasiet læste han matematik og fysik, men droppede ud og søgte i 2001 ind på forfatterskolen. Herfra blev han færdiguddannet i 2003, og året efter udgav han sin debutroman Fiskens vindue. Denne bog indbragte ham i 2005 Foreningen Nordens kulturstipendium for unge forfattertalenter i Øresundsregionen. Stormen i 99 udkom i 2008, og fire år senere kom hans nyeste roman, Døden kører Audi.

Kristian Bang Foss’ bøger tager udgangspunkt i hverdagen, og han lægger ikke fingre imellem. Karaktererne skildres nøgternt og uden medlidenhed, og gode og dårlige sider stilles op ved siden af hinanden, så læseren selv må dømme dem. Karaktererne er både glade og triste, venlige og ubarmhjertige, frastødende og medlidenhedsvækkende. Alt det som virkelige mennesker er. Det samme gør sig gældende for hverdagssituationerne i værket, der beskrives netop som hverdagssituationer: uhøjtidelige og tilfældige. Det hele sker med humor og et ironisk glimt i øjet, og på denne måde kan Bang Foss slippe af sted med at stikke lidt til alle. Fra den menige, dovne lagerarbejder over den selvhævdende mellemleder til den småborgerlige konfirmation i forsamlingshuset. Det er dette levende persongalleri, de virkelighedsnære beskrivelser af samtaler og situationer samt de præcise skildringer af livets absurditeter, som gør fortællingerne troværdige og skræmmende realistiske. Med Stormen i 99 sidder man således som læser tilbage med en følelse af, at selv de mest bizarre optrin, som kokken der masturberer i frikadellefarsen for så at servere den dagen efter, virkelig kunne ske. I hvert fald nok til at man ikke har lyst til at købe frikadeller i mange uger efter læsningen. 

I Fiskens Vindue spiller karaktererne en mindre rolle og det er hverdagssituationerne i sig selv, der står i centrum. Således kender man hverken jeg-fortællerens navn, alder, profession eller baggrund, og bogen har ikke noget egentligt plot. I stedet præsenteres verden fra jeg-fortællerens synspunkt. Man oplever hans juleferie i Island, hans hverdag i København og hans interesse for fluefiskeri, som viser sig i flere sider lange, minutiøse beskrivelser af fiskeriet. Det er en bog, hvor man bliver præsenteret for overfladen, men hvor man selv skal finde ud af, hvad der findes i dybden.

I Døden kører Audi møder vi Asger, som bliver fyret fra sit job på et reklamebureau og begynder at arbejde som handicaphjælper for Waldemar. De to hovedpersoner kommer til penge, og beslutter sig for at rejse til Marokko for at opsøge en healer og undervejs udvikles et venskab mellem de to på trods af, at Asger er fordomsfuld og føler sig hævet over den handicappede Waldemar. Bogen skildrer på humoristisk vis et trøstesløst underklasse-Danmark, hvor kampene med kommunen er en del af hverdagen, hvor døden er lige i hælene i sin Audi, men hvor Waldemar trods alt insisterer på at møde healeren, som han har sat sig for. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar